Szkoła Podstawowa im. ks. Jana Twardowskiego w Szkotowie

Zadanie 2: Jestem Eko. Zbrataj się z naturą. Zjedz naturę.

Temat żywności jest teraz niezwykle popularny. Dużo mówi się o niej w aspekcie zdrowia.

Często słyszymy pojęcia związane z żywnością, jej rodzajami.

 

Żywność ekologiczna - tak określa się żywność produkowaną bez użycia pestycydów, regulatorów wzrostu, sztucznych nawozów i dodatków do pasz. Ten rodzaj żywności gwarantuje wysoką jakość produktu roślinnego lub zwierzęcego oraz przyczynia się do ochrony ludzkiego zdrowia i ochrony środowiska.

Zdrowa żywność - żywność dająca organizmowi wymierne korzyści, dostarczająca potrzebnych składników odżywczych i minerałów. Jej spożywanie pozytywnie wpływa na nasz organizm.

Żywność przetworzona - rodzaj żywności, która została poddana procesom zmieniającym właściwości  i skład produktu. Przetwarzanie może zmieniać żywność tylko w niewielkim stopniu np. poddajemy ją rozdrabnianiu czy gotowaniu - ma to korzystny wpływ na smak i przyswajanie produktu. Natomiast żywność wysoko przetworzona lub ultra przetworzona poddana została wielu technologicznym procesom przetwarzania, w wyniku których utraciła wartości odżywcze. Żywność ultra przetworzona najczęściej jest źródłem dużej ilości tłuszczu, soli, cukru, a także dostarcza dużej ilości kalorii. Dlatego nie zaleca się częstego spożywania tego rodzaju żywności.

Żywność naturalna- nieprzetworzona, pozyskana w sposób naturalny, nieulepszona genetycznie i technologicznie. Przykładem mogą być: owoce zerwane z krzaka, które nadają się bezpośrednio do spożycia, mleko, jaja.

Żywność genetycznie modyfikowana / transgeniczna z ang. GMO (Genetically Modified Organism). Ten rodzaj żywności zawiera produkty, które swoje cechy, skład czy wygląd zawdzięczają inżynierii genetycznej.

Zaawansowana technika ulepsza żywność roślinną i zwierzęcą. Zdrowa żywność i żywność ekologiczna nie oznaczają tego samego, ale mają punkty wspólne.

 

Podczas zajęć koła uczniowie rozróżniali przykłady żywności naturalnej I przetworzonej, określali czym są jadalne dary lasów i łąk. Dyskutowali nad potrzebą spożywania zdrowej żywności. Wypełnili karty pracy, które omówili na forum.

Przygotowali również kolorowe , zdrowe kanapki, które następnie ze smakiem spożyli.